Kallskålskål, Arvid Falck, Stockholm, 1667-1691
I Loheskatten påträffades två så kallade kallskålsskålar i silver. I montern syns den av skålarna som hade ett tillhörande lock. Föremålstypen kallas ibland grötskål och kallskål. Namnet kallskål kommer från maträtten ”kallskål” vilket är en soppa eller dryck som serverades kall. Huruvida föremålet är avsett för ”kallskål” är idag omtvistat. Föremålstypen tillverkades mellan 1670- och 1740-talet.
Kallskålskålen har en matt yta med frukt- och växtornerade kulfötter och grepar. Kallskålens kulfötter, grepar (handtag), insida och kanter är förgyllda. På locket syns även en förgyllning på ovansidan som delvis är bortputsad.
Kallskålsskålen är tillverkad i Stockholm av guldsmeden Arvid Falk (verksam 1667–1691).
Många kallskålar har senare skänkts till kyrkor där de fått ett nytt användningsområde som dopskålar.