Lyssna

1 öre, Stockholm, Gustav I Vasa, 1522

Valören 1 öre är ett silvermynt som började att präglas under Gustav Vasa. De tidigaste typerna är daterade till år 1522 och inspirationen kom bland annat från den lybska dubbelschillingen. Tidigare hade öret bara funnits som räkneenhet.

Öret kom att präglas i Uppsala, Arboga, Västerås, Åbo och Stockholm mellan 1522 och 1533. På mynten finns två typer av inskrifter, en där Gustav har titeln gubernator vilket kan översättas med riksföreståndare eller hövitsman och en med inskriften S. ERICVS REX SVECIE i olika varianter.

S. ERICVS REX SVECIE är helgonkungen Erik den helige, Sveriges rex perpetuus (evige konung) och finns med på många mynt sedan 1465–1467, ofta de som getts ut av myntherrar (personer som ger ut mynt) som inte haft kunglig värdighet.

Åtsidan (framsidan) av myntet visar en framvänd man i rustning och, beroende på typmynt, olika kungliga attribut som krona, mantel, svärd och riksäpple. Frånsidan (baksidan) visar beroende på typ en krönt sköld med tre kronor på ett liggande kors eller en typ där skölden också har två korslagda pilar eller bokstav för myntorten eller vasaättens vapen. Örets motiv beskrivs inte i samtida källor, med det gör däremot silvervärdet. Tidiga ören har en vikt på 4,39 g som sedan sänktes till 2,92 g. Silverhalten ökade från 7 ½ lödig till 8 i slutet av utmyntningen.

Upphov: Helena Bonnevier, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM (CC BY 4.0)

Föremålsnummer: 106208_KMK
Material: Silver

<   1 av 20  >